Vårens Moderna på Stockholms Auktionsverk

Först ut bland säsongens stora kvalitetsauktioner är som vanligt Stockholms Auktionsverks Moderna auktion.

Moderna våren 2017

Modernismen som period kan tidsmässigt ringas in från år 1900 till 1970. Under denna epok ville konstnärer, arkitekter och ingenjörer vara med och skapa en ny spännande värld. Något som aldrig tidigare skådats. Det överflöd av nya stilar och tekniska innovationer som utvecklades i snabb takt förändrade konsten och dess omgivningar radikalt och vittnade om en stor frihet vad gäller tankar och uttryck.

Vårens Moderna bjuder på konstverk av flera av de största namnen under 1900-talet såsom till exempel fransmännen Fernand Léger, som brann för tron på konstens och arkitekturens moraliska och sociala funktion, och Raoul Dufy, känd för sina färgrika, fulländande och dekorativa verk. Andra internationella toppnamn är den polsk-franske landskapsmålaren Moïse Kisling, som påverkades av Cézanne och den tidiga kubismen eller Rodolfo Morales, en mexikan med en magiskt sprakande kolorit påverkad av landets folklore.

Även svenska storheter präglar årets första Moderna auktion, här representerade av Isaac Grünewald, Carl Kylberg, Staffan Hallström med flera. Konsthantverksavdelningen bjuder också på exklusiva föremål från bland andra Edna Martin, Ferdinand Boberg och Betzy Ählström. Ett av auktionens toppobjekt är en unik sekretär av Carl Axel Acking som utfördes av Albin Johansson för Stockholms Stads Hantverksförening till Världsutställningen i Paris 1937.   

Välkommen till vårens Moderna!

Visning:
3-9 maj
Auktion:
10-11 maj
Nybrogatan 32, Stockholm

Till katalogen

Läs mer om konsten och föremålen i Moderna i urval