Stockholms Auktionsverk presenterar Rashammar Collection

Gösta Rashammar, en nyfiken och hängiven samlare med ett skarpt öga för estetik och perfektion. Så skulle man kunna beskriva den man som tillsammans med sin hustru Märta formade sitt livsverk under drygt 50 år - en imponerande orientalisk samling helt byggd på inrop från Sveriges ledande auktionshus. 

 

Rashammar Collection

Allt började i tidiga år då Gösta Rashammar, född 1919 i Norrköping, upptäckte glädjen att tolka och beskriva sin omgivning med hjälp av kamera, penslar och staffli. Efter avslutade studier flyttade han till Stockholm och började sin karriär på en av Sveriges ledande varuhuskedjor. Gösta var ansvarig för dekoration och skyltning och det var när han fick i uppdrag av amerikanska Max Factor att utveckla ett asiatiskt tema som intresset för Asien och främst Kina utvecklades. Tillsammans med hustrun Märta började paret besöka Stockholms kända auktionshus där man ropade hem vackert porslin, figuriner, buddhor, väktarhundar och rökelsekar. Den som fick glädjen att besöka parets vackra hem på Norrmalm i Stockholm hänfördes inte bara över den stora samlingen utan även hur Gösta med knivskarpt öga placerat ut alla föremål i våningens vackra ljus.

Samlingen som sträcker sig över en lång tidsperiod, från Tang-dynastin fram till 1900-tal, präglas av stor noggrannhet och känsla. Den omfattar förutom orientaliskt porslin även vapen, mattor och konst. Höjdpunkten är en ovanlig buddha i brons från Mongoliet. Buddhan som är tillverkad på 1700-talet tillhör Zanabazarsskolan. Zanabazarsskolans stilbildande, eleganta och relativt sparsmakade bronsfiguriner uppskattas idag av samlare och auktionspublik över hela världen. Utmärkande för detta mästerverk är framför allt den avskalade dekoren, den kraftfulla brännförgyllningen och den höga dubbla lotussockeln som buddhan är placerad på.

Fram till sin bortgång 2016 var Gösta, vid en aktningsvärd ålder av 97 år, fortfarande en aktiv besökare på kvalitetsauktionerna. När paret nu gått ur tiden och Rashammar Collection med över 200 föremål går på auktion så är det med beundran för dessa eldsjälar som i över 50 år la sig vinn om att bidra och delta i Stockholms auktionsvärld.

Det är med stor glädje Stockholms Auktionsverk får ansvaret att föra denna samling vidare.  

Auktion 6 juni