Internationella toppverk på vårens Nutida

På vårens Nutida presenterar Stockholms Auktionsverk en välkomponerad auktion med svensk och internationell konst.

Damien Hirst, Benevolence

I auktionen finns en imponerande sektion med ett 70-tal verk ur Arvid Svenssons samling. Med hjälp av museimannen Björn Springfeldt har kusinerna Fredrik och Rikard Svensson skapat en konstsamling som reflekterar höjdpunkterna i den svenska konsten från senmodernismen genom postmodernismen fram till idag. I auktionen återfinns flera mästerverk av Andreas Eriksson, Jockum Nordström, Ola Billgren, Lars Englund och Sigurdur Gudmundsson.

Som auktionens höjdpunkt återfinns, för första gången på en svensk auktion, ett originalverk av Damien Hirst (Storbritannien, född 1965). Det praktfulla verket Benevolence är skapat av hundratals uppfästa fjärilsvingar som tillsammans bildar ett intrikat geometriskt mönster och ingår i sviten Kaleidoscope paintings. Damien Hirst är en av de mest sensationella konstnärerna i vår tid och han är förevigad i vår samtidskultur med sina spektakulära verk. Hans banbrytande gestaltningar, djupa cynism och tidlösa undersökningar av den mänskliga existensen gör honom till en av konsthistoriens giganter.

I auktionen återfinns en dator vars hölje är designat av Richard Hamilton (Storbritannien, 1922-2011)

Med lika delar funktion som form svävar Richard Hamiltons objekt Computer i gränslandet mellan konstverk, bruksföremål och designobjekt. Likt en duchampsk ready-made utmanar den vårt seende och uppfattning om konstens gränser. Stram som en minimalistisk skulptur står tre gråa metallblock staplade på varandra med 1 cm mellanrum ovanpå en svart bottenplint. Richard Hamilton räknas som en av de viktigaste grundarna av popkonsten men han var också en konceptuell konstnär, starkt influerad av Marcel Duchamp, vars verk han tolkade och populariserade. I början på 80-talet anlitades Richard Hamilton av datortillverkaren Isotron för att skapa designen för en ny persondator och det är denna unika prototyp vi ser i den aktuella auktionen. Den svenska datortillverkaren Diab (Dataindustrier AB) övertog designen och tillverkade 6 exemplar som finns i samlingarna på MOMA, Tate, Louisiana och Moderna Museet.

Visning: 31 maj - 5 juni
Auktion: 9 juni kl 13

Nybrogatan 32, Stockholm

Till katalogen