Skaparglädje på Nutida!

På höstens Nutida är vi stolta över att presentera konst av namn som Karin Broos, Astrid Sylwan, Ola Billgren, Moshé Elazar Castel, Andy Warhol, en fin avdelning svartvitt fotografi, nytänkande design och en samling italienska glasarmaturer.

Nutida hösten 2015

Efter andra världskrigets slut kom Italien snabbt att skaffa sig en position som världsledande inom design och mode. Det uppdämda skaparbehov som lösgjordes när fascismen äntligen kunde kastas över ända, resulterade bland de italienska formgivarna i något som närmast kan beskrivas som kreativ eufori. Under de decennier som följde tycktes idérikedomen och skaparglädjen sakna varje gräns. I en fullkomlig kakofoni av färg och form celebrerades det nya, ljuva livet – La Dolce Vita! Med den gedigna hantverkstraditionen som grundförutsättning kom det italienska designundret att slå världen med häpnad.

På glasön Murano i Venedig skedde en utveckling av det traditionella glashantverket mot en mer internationellt inriktad stil. Klassiska venetianska glasmanufakturer som Venini, Fratelli Toso och Barovier lockade till sig nya formgivare, som vann de stora priserna på de internationella tribunalerna. Ett särskilt stort erkännande fick man för sitt glas och armaturer, och många modeller har med tiden blivit moderna designikoner.

Auktionsnummer 13-19 är en del av en samling armaturer av högsta internationella klass. Här finns bland annat Giusto Tosos "Gala" för Fratelli Toso, Murano ((nr 16, 80-100.000 kr). En stor del av samlingen har köpts in under resor till Italien och andra delar av Europa.

Vi fortsätter också med satsningen på nutida formgivare. Vår samtida designscen präglas av starka färger och spännande former. Många gånger är det småskaliga och unika produktioner där hantverkskvaliteten legat i fokus. Andra väljer att satsa på starka nya uttryck med alternativa material, konstruktioner och färgsättningar. Vi har bland annat med fåtöljen ”Easy Chair” av Fredrik Paulsen (nr 61, 20-25.000 kr). Denna har jämförts med Bohlins betongstol som ikon från sin tid.  FOLKFORMs första skåp ur serien Unik Standard, som på flera plan var genombrottet för duon och som nominerades till Design S priset, skall också auktioneras ut (nr 57, 40-50.000 kr).

I auktionen finns en imponerande sektion med svart­vitt fotografi däribland Nick Brandts monumentala Lion family portrait, Masai Mara (nr 155, 100-125.000 kr). Som auktionens höjdpunkt återfinns Karin Broos Det stora blå I ur den för henne centrala serien målningar med samma namn. Den dubbeltydiga titeln är komponerad av författaren Klas Östergren. Målningen gestaltar en mamma som ligger med ryggen mot sitt lilla spädbarn på ett havsblått överkast. Kropparna liksom flyter på det blå täckets böljande vågor och påminner om Karin Broos många målningar av kvinnor i vatten. Scenen signalerar fara och övergivenhet och precis som titelns dubbla betydelse handlar den både om ett melankoliskt känslotillstånd och bär samtidigt associationer till ett vidsträckt hav (nr 185, 500-600.000 kr).

Bland de internationella verken finns den israeliska konstnären Moshé Elazar Castel med verket Stèle Rouge Basalte från 1966 (nr 159, 300-350.000 kr). Det är en abstrakt reliefkomposition utförd i hans typiska teknik där han blandar basalt med lim och pigment. Basalten kommer från Kung Salomos gruvor och för tankarna till uråldriga bildstenar och konstverket skapar associationer till mytologiska och uråldriga mänskliga ritualer.

Den tryckta katalogens inspirationsbilder är fotograferade i de vackra miljöerna på Skansen.

Nutida på Stockholms Auktionsverk
Visning: 3-9 november
Auktion: 10 november
Totalt utrop: 14-17.5 miljoner kr

För mer information kontakta ansvariga experter
Konst: Ebba de Faire tel 08-453 67 35
ebba.de.faire@auktionsverket.se
Konsthantverk: Jonatan Jahn tel 08-453 67 31
jonatan.jahn@auktionsverket.se

Katalog