Dryckesauktionen firar 10 år

Dryckesauktionen, ett samarbete mellan Systembolaget och Stockholms Auktionsverk, fyller tio år, vilket firas med en jubileumsauktion - en klassisk slagauktion - med 156 väl utvalda utrop.

Chateau d'Yquem Leather Case Collection

Katalog

eller bläddra i den tryckta katalogen

Det känns nästan svindlande. Tio år har gått sedan det första utropet i premiären av Systembolagets dryckesauktion hösten 2004. Tiden har gått snabbt och samtidigt har så mycket hänt. Vi har gått från slagauktion till nätauktion. Från 1 000 utrop per år till 4 500. Från två auktioner per år till åtta.

Nu ser vi fram emot jubileumsauktionen – en klassisk slagauktion – för att fira födelsedagen.
Hjärtligt välkomna till denna historiska händelse den 10 december 2014! Startskottet går klockan 17.00 och platsen är Nybrogatan 32 i Stockholm.
156 utrop blir det, till ett estimerat värde av 2,9 – 3,2 miljoner kronor. Många objekt är från omtalade årgångar. Ett exempel är det första utropet som har en lite speciell historia på mer än ett sätt…

Det allra första utropet för tio år sedan var en flaska Gôut Americain från Heidsieck Monopole av årgång 1907. Vad passar bättre än att inleda jubileumet med en likadan 107-åring i god kondition?
Flaskan har bärgats från havets botten från den torpederade tvåmastade galeasen Jönköping, byggt på Motala varv i Norrköping. Fartyget var på väg till tsaren i S:t Petersburg och lasten bestod av champagne, konjaksfat och bordeauxvin. Många av champagneflaskorna var fortfarande välbevarade vid bärgningen 1997-98. De hade legat mörkt i fyragradigt vatten på 64 meters djup. Idealiska förhållanden kan tyckas, men ack så krångligt att ha en vinkällare där! Det medför onekligen extra arbete att dra på sig dykdräkten varje gång man ska ta upp middagsvinet.

Nåväl, det finns fler rariteter bland utropen, till exempel en Deutz Vinotheque 1975 i magnumflaska. Upplagan var mycket begränsad, endast 200 flaskor gjordes och det är dessutom den enda blanc de noir från detta champagnehus.
Selosse 1986 och Bollinger Vielles Vignes Francaises 1988 från oympade vinstockar före vinlusens vilda framfart i vingårdarna. Annan champagne från omtalade och klassiska årgångar som 1990 och 1996.

En klassisk årgång, vad är då det egentligen? Jo, den grundläggande faktorn är väderleken. Soltimmar, nederbörd, värme och kyla samspelar, vilket betyder olika förutsättningar varje år. Andra faktorer som påverkar kvaliteten för en årgång är tidpunkten för skörden av friska druvor, hur de tas om hand och förädlas. Det är som ett pussel där allt hör ihop – växtplats, väderlek, vinmakare och det färdiga vinets utvecklingspotential – och ibland faller bitarna på plats och en klassisk årgång är född. 
Exempel på stora champagneårgångar är 1986, 1988, 1996 och 2002. För Bordeaux 1945, 1947, 1949, 1955, 1959, 1961, 1982, 2000 och 2009. För Bourgogne gäller 1964, 1966, 1969, 1978, 1990 och 2005.
Även från Bordeaux, Bourgogne kommer en del utrop från välkända årgångar. För att bara ta några exempel så har vi 1945 och 1959 Haut Brion och La Mission Haut Brion 1961 och både Latour och Mouton 1982.
Utrop nummer 98 är Leroy Grands Échézeaux 1964 från Bourgogne, som för stafettpinnen vidare. Här märks ett flertal DRC Romanée Conti olika årgångar, från 1975 till 2009. Däremellan kommer Rousseau 1983 till 2002. Vosne-Romanée från Henri Jayer, Lamarche La Grande Rue, en låda Ponsot av olika sorter och lägen i begränsad upplaga. Vidare har vi Rayas 1990, Sassicaia, Gaja, Ygay, Harlan och Grange får också plats, liksom Madeira från 1830, Vintage Port och vin från Massandra Collection.

På destillatsidan finns 140-årig konjak från 1874. Som single malt finns Bowmore Gold och Ardbeg i begränsade och numrerade upplagor från 1964 och 1965.

Nu har vi pratat en hel del om klassiska årgångar. Där är vi kanske inte riktigt ännu när det gäller dryckesauktionen, men vi har i alla fall haft spännande år så här långt. Under åren har närmare 22 000 utrop förmedlats – totalt handlar det om upp emot 130 000 flaskor. Till detta kommer tusentals objekt som vi av olika skäl refuserade i vår kvalitetskontroll.
Jag tar upp detta för att det pekar på vårt ansvar att vara noggranna. För oss är det oerhört viktigt att du som kund och budgivare ska känna dig trygg med att vi gör allt som står i vår makt att så långt som möjligt säkerställa kvaliteten på de objekt som auktioneras ut.
Till skillnad från det som säljs i vinbutiker världen över, kan vi inte öppna en flaska och smaka av för att på så sätt säkerställa kvaliteten. Vi får förlita oss på resultatet från våra undersökningar och vad vi ser vid genomlysningen av flaskan, precis som vad oraklet ser i glaskulan.

156 utrop och många udda objekt. Återigen hjärtligt välkomna till jubileumsauktionen 2014!

Med vänliga hälsningar
Sören Nylund, Värderingsansvarig Dryckesauktioner, Systembolaget

Auktion 10 december kl 17
Nybrogatan 32, Stockholm

Visning 2 december, kl 17-20
Magasin 5, Stockholms Frihamn

För frågor eller bokning av privat visning, kontakta våra experter
Sören Nylund, Värderingsansvarig Systembolaget
tel: 08-503 303 97
auktioner@systembolaget.se

Tobias Axelsson, Samordnare Dryckesauktioner Systembolaget
tel: 08-503 305 65
auktioner@systembolaget.se