Välkommen till Dryckesauktionen 15-17 april

Vi har samlarobjekt från vinvärldens främsta områden. Eftersökta objekt vilka med tiden minskar i antal, några drycker som utvecklas och vinner på att lagras och vin från udda och ovanliga årgångar.

1982 Château Mouton Rothschild

Vi har strax kommit halvvägs in i auktionssäsongen med drycker som samlarobjekt. 458 utrop är jämnt fördelade på tre dagar. Champagne och vita viner inleder auktionen måndag 15 april. Den 16 april fortsätter vi med röda viner från Bordeaux. 17 april har vi röda viner från Bourgogne, Italien, Spanien, Libanon, Australien och USA, vilka samsas med starkviner och destillat. Alla utrop presenteras med text och bild redan från och med måndagen den 8 april. Se dem alla på www.stadsauktion.se under fliken Drycker.

Vi har samlarobjekt från vinvärldens främsta områden. Eftersökta objekt vilka med tiden minskar i antal, några drycker som utvecklas och vinner på att lagras och vin från udda och ovanliga årgångar.

Olika årgångar rankas olika högt och det är en förklaring till att det kan skilja mycket i värdering för samma dryck ifrån olika årgångar. En del årgångar blir med tiden klassiska eller benämns till och med legendariska. Men allt har ett slut, även legendariska årgångar och det går inte att spara ett vin hur länge som helst. När vi väljer ut vad som ska vara med på en dryckesauktion, ska det finnas ett drickvärde i objektet. Det ska ha lagrats på ett korrekt sätt och vår uppgift är att säkerställa en så hög kvalitet som möjligt.

Har vi någon anledning till att misstänka en felaktig lagring eller tvetydighet i äktheten så refuseras dessa objekt. Vi har höga kvalitetskrav och väljer med noggrannhet. Trots allt kan vi inte garantera den sensoriska upplevelse- eller kvalitetsgraden. Det kan säkerställas först vid öppnandet. Men med den kommunikation vi har med ägarna angående inköps- och lagringshistorik så känner vi oss trygga.

Den tryggheten har vi under tredje dagens utbud av några av vinvärldens främsta och mest eftersökta objekt. Några exempel är Romanée Conti från 1978, 1985 och 2005 och La Tâche, Romanée St Vivant, Grands Échézeaux, Échézeaux från 1978 och 1985.

1978 blev en årgång som idag nästan kan betecknas som klassisk. En liten men koncentrerad skörd gav långlivade viner som idag är helt färdiga och tillika eftersökta. 1985 var också en årgång av hög klass. En liten frisk skörd av bra kvalitet och idag helt färdig att öppna och vinner inte på ytterligare lagring. 2005 är redan en eftertraktad och en kanske kommande klassisk årgång, men som dock behöver många år till i källaren. En årgång som kännetecknades av goda förhållanden, vilket gav friska felfria druvor och tanninrika balanserade viner.

Ett sextiotal utrop från Champagne inleder dock auktionen på måndagen, bl. a ett tjugotal utrop från 1996. Här finns också stilla viner, allt från vit torr Bourgogne till söt Tokajer. Som sagt, sammanlagt drygt 450 utrop från vinvärldens alla hörn och kanter finns med i april! Besök gärna Systembolaget samt Stadsauktion för att se aktuell information och kommande auktioner.

Mycket välkommen!
Sören Nylund, Värderingsansvarig Systembolaget

Till Stadsauktion/Dryckesauktion