Välkommen till Dryckesauktionen 13-15 maj

Den 13 maj kl 13 går startskottet för årets tredje dryckesauktion.

Château Margaux 1983

Precis som tidigare i tre dagar, där vi måndagen 13:e maj börjar med champagne och vita viner. Tisdag 14:e maj är det röda viner från Bordeaux och onsdag 15:e maj röd bourgogne och rött vin från annat ursprung, som samsas med destillat på agendan.

Det uppskattade värdet ligger på drygt 1,8 miljoner kronor fördelade på över 400 utrop. Samlarobjekten består av både äldre och yngre årgångar från vin- och spritvärldens klassiska områden som Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Cognac, Armagnac och whisky från olika delområden i Skottland.

Objekten från Frankrike täcker över 80 procent av utbudet, vilket återspeglar situationen på övriga internationella vinauktioner. Av dessa åttio procent består runt två tredjedelar av viner från Bordeaux. Dock finns det en hel del samlarobjekt från övriga vinländer som Italien och Spanien, samt från några av den Nya Världens mest framgångsrika och på auktioner mest förekommande nationer som USA och Australien.

Anledningen till att Bordeaux är en sådan tungviktare på auktioner världen runt är inte så svår att förstå om man sätter sig in i vinodlingshistoriken. Bordeaux tillsammans med Champagne och Bourgogne, har stått som modell för de flesta av dagens moderna vinområden och vinstilar. Traditionerna går långt tillbaka i tiden och den indelning och klassificering av vingårdarna i Bordeaux som gjordes redan 1855 gäller i princip än idag. Den högsta och förnämsta klassen är Premier Cru, till vilken fem vingårdar tillhör: Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Haut-Brion och Mouton Rothschild. Det är också viner från dessa gårdar som tillhör de mest eftersökta.

Bordeaux har varit en av föregångarna vad gäller stränga vinlagar, vilka exempelvis bestämmer skördeuttag per hektar. Dock var det faktiskt området Chateauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen som var först med att redan 1923 påbörja riktlinjer för vinlagar om hur vindruvor för vintillverkning skulle odlas och hur vin skulle göras. Därifrån har vi regler som den moderna appellationsindelningen grundar sig på. På 1950-talet gjordes ett mycket viktigt tillägg – att förbjuda tefat att landa i områdets vingårdar. Och såvitt jag känner till har det hittills inte gjort det...

Som tidigare nämnts så inleder Champagne denna majauktion och följs av vita stilla viner från Sauternes och Bourgogne. Här finns röda viner från Bordeaux, tillika röda från Chateaneuf-du-Pape, Bourgogne, Italien, Spanien, Kalifornien och Australien. Konjak, armagnac, calvados och whisky. Som sagt, sammanlagt över 400 utrop med samlarobjekt från vinvärldens alla hörn och kanter finns med i maj!

Besök gärna Systembolaget samt Stadsauktion för att se aktuell information och kommande auktioner. Har du frågor om specifika utrop eller om våra dryckesauktioner i allmänhet är du välkommen att kontakta oss!

Mycket välkommen!
Sören Nylund, Värderingsansvarig Systembolaget

Till katalog Stadsauktion/Drycker