Stockholms Auktionsverk säljer Birgitta Crafoords glassamling

Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja en av Sveriges mest kända samlingar, den framlidna Birgitta Crafoords glassamling. Auktionen går av stapeln den 5 september på Dufeke Säteri i Skåne.

Vas

Birgitta Crafoord började samla glas vid mitten av 1980-talet. Klassiska svenska storheter från Orrefors, såsom Simon Gate, Edward Hald, Vicke Lindstrand och Edvin Öhrström var redan från början självklara i samlingen och inköpen gjordes på auktioner i Sverige och utomlands samt genom antikhandeln. Birgitta Crafoord lyckades med åren bygga upp en makalös samling som representerar det allra bästa ur svensk glashistoria från hela 1900-talet.

Hennes söner har nu beslutat att samlingen skall säljas och auktionen äger rum söndagen den 5 september 2010 på familjens säteri Dufeke i nordvästra Skåne.

Katalogen kommer att bli en eloge till Birgitta Crafoord och hennes samlande av högklassigt svenskt konstglas. Auktionen innehåller glas från alla de viktiga epokerna under 1900-talet och i alla de klassiska orreforsteknikerna som Graal, Ariel men även Ravenna och Kraka samt en del graverat glas; från det tidiga 1900-talets jugendperiod, det skira graalglaset producerat vid Orrefors glasbruk runt 1920 till det tjockväggiga graalpjäserna som Vicke Lindstrand och Edvin Öhrström formgav på 1930-talet. 1900-talets dyraste svenska glasvas, arielvasen med dekor av en kameleont i grönt formgiven av Edvin Öhrström och tillverkad vid Orrefors 1939 tillhör auktionens toppnummer. Birgitta köpte in den på auktion 1988 för 950.000 kr, med provision blev det ett pris på över 1 miljon kr. Inom familjen har denna vas gått under beteckningen "Melonvasen" då det kändes bättre att säga så än "Miljonvasen"

- Vi är glada och stolta över detta uppdrag, säger Stockholms Auktionsverks VD Niclas Forsman. Birgitta Crafoord var en färgstark person och hennes glassamling är enastående. Detta blir ytterligare en milstolpe i den långa rad av framgångsrika auktioner av privata samlingar som Stockholms Auktionsverk har specialiserat sig på de senaste åren.

Se katalogen på vår hemsida from 28 juni. Katalogen kan även beställas på hemsidan och skickas ut första veckan i augusti.

Fakta Birgitta Crafoord Collection

Antal utrop: ca 370
Total utropssumma: ca 6 miljoner kr
Visning 3-5 september
Auktion 5 september kl 13.00
Dufeke Säteri i Skåne