Specialauktioner i juni

En fantastisk vår på Stockholms Auktionsverk lider mot sitt slut. Vi avslutar auktionssäsongen med inte mindre än tre spännande specialauktioner på en och samma vecka.

Grafik

Grafikauktionen är denna gång ovanligt stor. Bland annat utmärker sig ett 30-tal intressanta blad av högaktuelle Axel Fridell. Det finns även flera blad av Baertling och etsningar av Anders Zorn.

Rembrandt, Braque, Chagall, Lichtenstein, Matisse, Miró, Picasso och Warhol är representerade med flera verk. En av Jean Dubuffets mest åtråvärda färglitografier Nez Carotte bjuds också ut till försäljning. Detta blad har uppnått ikonstatus och finns bl a i MoMAs samlingar.

Totalt utrop: 6.9 miljoner kr

Visning 11-14 juni
Auktion 15 juni kl 12

Bokkvalitén

Bland de 583 utropen samsas bl a en kolorerad 1700-talsatlas med ett flertal vackra tidiga tryck från 1400-talet, en komplett Svensk Botanik. Väl värt att nämna är den första svenska boken om fäktning skriven av Karl XI:s och Karl XII:s egen fäktlärare, Conrad Didrik von Porath, tryckt i Stockholm 1693 samt det imponerande verket om Karl X Gustavs bragder med den nästan fyra meter långa sk begravningsplanschen som visar kungens begravningståg genom Stockholm och där även personerna i tåget är namngivna.

En udda sak i slutet av katalogen är en fin samling med tygprover från 1700-talet där ägarinnan för hand skrivet vem som vävt tyget, exempelvis "spunnet och väft af smeden Hagbergs hustru vid Åker".

Totalt utrop: 4.8 miljoner kr

Visning 11-14 juni
Auktion 16 juni kl 12

Vapen & Ordnar

Vårens vapenauktion innehåller en fin avdelning jaktvapen med hagelgevär och dubbelstudsare av välkända tillverkare. Bland hagelgevären hittar vi bl a två st FN bockar mod B 25 nr samt ett elegant engelskt hagelgevär side-by side från det klassiska Purdey.

Avdelningen för dubbelstudsare är ovanligt stor denna gång, här finns bl a en fin FN och inte mindre än tre st Krieghoff Classic i olika kalibrar.

Bland det antika utbudet utmärker sig en fin samling Japonica med korta och långa svärd samt delar av en stor samling tsuba, bland annat märks tre stycken tanto varav två har mycket vackra monteringar.

En liten Africana samling är till salu med objekt som skickades hem av den skånske löjtnanten Svante Olinge, då han tjäntgjorde i Kongo under 1880-talet, här utmärker sig framför allt ett hövdingavapen i kraftig koppar med graverad och genombruten dekor.

En hirschfängare med kungligt monogram, samt en husarsabel i barnstorlek är intressanta objekt bland blankvapnen.

Totalt utrop: 2.7 miljoner kr

Visning
Antika vapen Nybrogatan 32, Stockholm
11-14 juni
Licenspliktiga vapen HUNT, Kungsholmsgatan 31, Stockholm
12-14 juni
Auktion 14 juni kl 12

För mer information kontakta marknadsavdelningen anna.hamilton@auktionsverket.se eller på tel 08-453 67 84.