Sofie Bexhed

Modern och nutida konst, fotografi, grafik

Sofie Bexhed

Specialist. Chef, konstavdelningen
tel: +46 (0)8-453 67 54
sofie.bexhed@auktionsverket.se

"Jag är uppvuxen i Stocksund och bodde även i New York under ett år med familjen som barn. När jag var fem år gammal flyttade vi till en gård utanför Nyköping. Där hade jag en underbar ungdomstid i den sörmländska idyllen med hästar, får, hjortar, hundar och andra djur. Mina föräldrar är läkare men vi har ett konstintresse i släkten och det fanns även ett konstnärligt arv i gården som mina föräldrar hade köpt av konkretisten Per-Erik Böklin.

Efter studenten började jag arbeta som amanuens vid juridiska fakulteten på Stockholms universitet. Jag trivdes jättebra men jobbet fick mig också att inse att jag inte skulle läsa juridik, som jag kanske hade tänkt, utan att satsa på något som jag tyckte var kul istället. Därför läste jag konsthistoria och andra kurser i tre år, egentligen utan tanke på att jag skulle kunna arbeta med det här. I efterhand undrar jag om inte en konstupplevelse omedvetet kan ha väckt tanken på att det kanske var det här jag skulle ägna mig åt. Det var en utställning med James Rosenquist på Guggenheim i New York. Jag hade ju redan då ett starkt konstintresse men den utställningen var en närmast fysisk upplevelse som påverkade mig mycket.

Efter universitetet började jag arbeta på Bukowskis som assistent på konstavdelningen under några år. Det var då jag insåg att det var auktioner jag ville arbeta med. Det var så fantastiskt att få "låna" alla dessa unika objekt under en tid och verkligen fördjupa sig i dem och deras historia - att lära sig så otroligt mycket hela tiden. Att utforska hela konstnärskap, även sådana som man själv annars kanske inte hade kommit i kontakt med, följa deras utveckling och sätta sig in i dem - det är så utvecklande.

Till Stockholms Auktionsverk kom jag 2010 och hade turen att redan första säsongen få vara med om att skriva auktionshistoria flera gånger - det var helt osannolikt. Min första auktion var specialauktionen Ragnar von Holten Collection. Sedan kom alla tiders auktionsrekord med Zornakvarellen Sommarnöje.

Från första början har jag fått totalt förtroende och uppbackning av Niclas Forsman och andra kolleger här på konstavdelningen. Det är ett fantastiskt gäng med enorm kunskap. Stämningen är så positiv, lättsam och kreativ - det är väldigt högt i tak och inspirerande. Att få arbeta med sitt stora intresse är få förunnat och något jag är väldigt glad över. Jag är verkligen på den plats där jag helst av allt vill vara och går till jobbet med ett stort leende på läpparna varenda dag.

I min egen konstsyn är jag mycket bred. Det är väl både en förutsättning för och en följd av yrket. Jag kan njuta lika mycket av att studera en äldre målning av David Klöcker Ehrenstrahl som av att fördjupa mig i samtida fotokonst. Just att fördjupa mig i de olika konstnärskapen är som sagt den kanske allra största tillfredsställelsen i mitt arbete. Det är fascinerande hur man upptäcker nya kvaliteter och finner nya favoriter med tiden.