Värmland - Mångfacetterad kulturbygd

Lars Lerin, Bebyggelse i Värmland

1-3 september 2017

Värmlands rika kultur har byggts upp under många århundraden. Det har skapat ett kontrasternas landskap med både äldre och modern konst, konsthantverk och design av världsklass.

Vi bor vackert vid sjön Fryken. Ulfsby herrgård i Sunne, är omnämnd i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga som Länsmansgården som därefter blivit det namn som används för gården. Köket är vida känt och råvarorna hämtas bl.a. från lokala Värmlandsgårdar.

Ciceron är Anna-Kaisa Summanen Öhgren, rektor för Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.

Dag 1. Stockholm - Lars Lerins Sandgrund - Ulfsby herrgård i Sunne
Avresa från Cityterminalen under morgonen med stopp för gemensam lunch i Karlstad innan besök på Sandgrund. Lars Lerin anses idag vara en av världens främsta akvarellmålare. Hans bilder skildrar ljuset på ett nästan magiskt vis oavsett om motivvärlden är naturen, landsbygd, husfasader eller Europas storstäder. På Sandgrund får man gå runt på egen hand.

Under eftermiddagen ankomst till Ulfsby herrgård. Gemensam middag under kvällen.

Dag 2. Rackstadmuseet - Klässbols linneväveri
Under förmiddagen anländer vi till Rackstadmuseet.  Det var här, i mitten av 1890-talet, som skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson lät bygga sin Ateljé Oppstuhage som idag finns bevarad som en del av Rackstadmuseet. Christian själv bodde inte där under någon längre tid utan bjöd istället in konstnärsparet Gustav och Maja Fjæstad att flytta till Arvika och hyra ateljén. Dessa två blev stommen till vad som senare kom att bli känt som Rackstadkolonin, som bland annat kom att förknippas med den nationalromantiska konsten. På Rackstadmuseet får vi en visning.

Gemensam lunch på Rackstadmuseet.

Eftermiddagen ägnas åt en kunglig hovleverantör! Klässbols Linneväveri startades 1920 och drivs nu av fjärde generationen inom samma familj och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. Det blir visning med en familjemedlem som berättar om företagets historia och dess hedersamma uppdrag från både ambassader och kungahus. Det blir också möjlighet att inhandla vackra produkter och besöket avslutas med fika i Kaffekvarnen. Under eftermiddagen åter till Sunne. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Sahlströmsgården - Alma Lövs Museum - Stockholm C
En liten bit norr om Torsby ligger Sahlströmsgården, naturskönt i det nordvärmländska landskapet. Här levde de tre konstnärssyskonen Anna, Bror och Ida Sahlström. Gården och hemmet blev en uppskattad samlingspunkt för konst och rekreation och platsen är fylld av minnen av märkliga konstnärsöden och starka personligheter. Hit kom Ivan Aguéli, Siri Derkert, Carl Wilhelmsson, Einar Nerman, Karl Nordström med flera och här kunde de förkovra sig i sitt konstnärskap.

Visning av Sahlströmsgården innan gemensam lunch.

Under eftermiddagen visning av Alma Löv konstmuseum, som är ett museum för "Unexp. Art" och ett museum för mångfalden i den samtida konsten, för det udda och experimentella. Platsen Alma Löv är beläget mellan skogarna och fälten utanför Sunne och drivs av konstnärerna Karin Broos och Marc Broos.

Under seneftermiddagen avresa till Stockholm C.

Datum: 1-3 september
Pris per person: 4.900 kr/person
För enkelrum tillkommer: 780 kr
Priset inkluderar: Buss t/r, logi 2 nätter på Ulfsby herrgård, del i dubbelrum, inkl. frukost och middagar, 3 luncher (drycker tillkommer), eftermiddagsfika i Klässbols, samtliga inträden och visningar enligt program, ciceron.
För resans genomförande krävs 25 deltagare.