Antikskolan I - kvällstid

Sengustavianska baljfåtöljer av Ephraim Ståhl

Kursstart: onsdagen den 26 september

Antikskolan ger dig nycklarna och koderna till tidigare epokers inredningar, möbler och konsthantverk. Föreläsningar om stilar, grundbegrepp och tidstypiska föremål varvas med specialföreläsningar och studiebesök.

Kursen är sammanlagt på två terminer och sträcker sig från antiken till slutet av 1800-talet. Termin I börjar med antiken och centrala begrepp som ständigt återkommer i västerländsk stilhistoria. Medeltiden studerar vi på Historiska museet och fortsätter sedan med renässansen både i Italien och Nordeuropa. Vi avslutar med barocken från slottet Versailles till Fredrik I:s tid, och senbarocken i Sverige.

Vi gör studiebesök på museer och slott för att lära oss om möbelhistoria och på Stockholms Auktionsverk för studier i praktiken. Efter avslutad kurs med två terminer skall man kunna identifiera och datera olika möbelstilar och dekorelement och känna till de specifika kännetecken som präglar respektive stil. Man får även baskunskap i material, tekniker och märkningar av möbler och konsthantverk.

Föreläsare: Jan OM Karlsson, Anna-Kaisa Öhgren och Ulrica Häller
Lokal: Grev Turegatan 55
Termin I: Antiken - Barocken
Tid: 10 föreläsningar. Onsdagar kl. 18-20
Kursstart: v. 39 onsdagen den 26 september. Uppehåll vecka 44 för höstlov.
Kursavgift: 4.950kr
Kurslitteratur och inträden vid studiebesök ingår