Unik sommarutställning

SvD Konstliv i samarbete med Stockholms Auktionsverk

I slutet av augusti hålls en unik temaauktion på Stockholms Auktionsverk med tre svenska konstnärer: Roland Svensson, Göran Folcker och Sven-Erik Johansson. Tillsammans skildrar de tre vitt skilda delar av det svenska konstnärskapet.

Roland Svensson, Sommar

Målaren, grafikern, tecknaren, kulturhistorikern, geografen och författaren Roland Svensson är känd för att ha skildrat den svenska skärgården. Han är en av tre konstnärer som ingår i Stockholm Auktionsverks sommarutställning, där över 200 verk kommer att presenteras.

– Det är en stor samling och en unik chans att se den här mängden verk av dessa tre konstnärer samtidigt. Roland Svensson har alltid varit folkkär, det är god konst till rimliga priser. Konstnärens motivvärld med segelbåtar, kobbar och skärgårdsliv är lätta att tycka om, säger Michael Nilzon, intendent på Stockholms Auktionsverk.

Även verk från Vaxholmskonstnären Göran Folcker ingår i sommarutställningen. Folcker var Car Milles systerson och växte upp på Millesgården på Lidingö i Stockholm. Han flyttade senare till Vaxholm där han sedan stannade i över 50 år. Vaxholm präglade hans konstnärskap i stor utsträckning.

– Han fick mycket inspiration från Vaxholm och han visade platsen genom att uttrycka sig i konsten på sitt sätt. Han målade ofta grodmän, husvagnar, äppelskrottar och Vaxholmshus. Man kan se ironi och humor men också ett allvar i hans verk, säger Michael Nilzon.

Den tredje konstnären som är med i sommarutställningen är den av de tre som sticker ut mest, surrealisten Sven-Erik Johansson. Hans stil var kraftfull och surrealistisk, han beskrev ofta en formvärld som var gåtfull, poetisk och skön. Han var även elev till kända konstnären Endre Nemes på Valands konstskola, till slut blev han även Nemes favoritelev.

1961 ställde Sven-Erik Johansson ut på Galleri Burén i Stockholm. Till utställningen kom Moderna Museets dåvarande chef Pontus Hultén och förvärvade flera verk till museets samlingar. Efter denna utställning fick han sitt internationella genombrott - med hjälp av Eva Burén i Stockholm och Galleri Andersén i Malmö ställde han ut i Paris, Dallas, New York, Bologna, på Louisiana och runtom i Asien. Han är bland annat representerad på Museum of Modern Art i New York.

Visning på Nybrogatan 32
8-23 augusti
mån-fre kl 10-18 samt lör 20/8 kl 10-16
Auktion online

24 augusti

Utlämning av tavlor inköpta på auktionen:
Magasin 5, Palermogatan 19, Stockholms Frihamn fr.o.m. 29 augusti

Till auktionerna
Sven-Erik Johansson - Den kraftfulle surrealisten
Göran Folcker - Waxholmskonstnären
Roland Svensson - Skärgårdsskildraren