Unik samling Johan Fredrik Isberg-akvareller på onlineauktion

Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja en unik och omfattande samling verk av Johan Fredrik Isberg. Ett hundratal verk kommer att säljas online den 20 juni med visning på Nybrogatan 32.

Johan Fredrik Isberg - Skånsk Stockholmsskildrare förevigade sekelskiftets huvudstad

Katalog online 13 juni
Auktion online 20 juni

Visning 15–20 juni
Nybrogatan 32, Stockholm
mån-fre kl 10–18, lör-sön kl 10–16.
Visas tillsammans med Böcker, Kartor & Handskrifter

För mer information kontakta vår expert Michael Nilzon
08-453 67 18  • michael.nilzon@auktionsverket.se

 

Johan Fredrik Isberg hade sitt ursprung i Sallerup, Malmöhus län. Kring 1870 flyttade han till Stockholm för att söka arbete, som många andra från landsorten. Arbetslösheten och bostadsbristen var stor och det var svårt att hitta ett fast uppehälle. Isberg bodde på flera olika adresser - Luntmakargatan, Södra Humlegårdsgatan, Grev Turegatan, Sibyllegatan och Jakobsbergsgatan.

Under tiden genomgick staden en stor omvandling, byggandet tog fart och små trähus ersattes av större stenhus. Tack vare konstnärer och fotografer förevigades den gamla staden innan den försvann. Isberg blev 1882 målarmästare och delägare i målerifirman  G . A. Wiss & C:o, Riddargatan 34A, och var skåningen som i akvarellfärg målade av hela Stockholm och dess malmar. Isberg avporträtterade allt från privatbostäder till stadens offentliga byggnader, restauranger, teatrar och cirkusar. Han använde också bilder och fotografier som förlagor. De mest lyckade verken och efterfrågade motiven utförde han till försäljning i flera exemplar, även om motiven kunde variera något i till exempel årstider. Totalt har det påträffats fler än 100 motiv  från Stockholm och dess omgivningar och främst i små format.

Större konstverk av honom är ovanliga men hittas i auktionsnumren 467803, 467769, 467748 och 467753.

(Källa: Djurgårdens Hembygdsförening, "Djurgårdsakvareller av Fredrik Isberg")