Tony Emilson Skulptur och Måleri -retrospektiv onlineauktion 13 oktober

Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja ett 60-tal skulpturer av konstnären Tony Emilson (1925-2015). Auktionen är av en återblickande karaktär och en sammanfattning av ett långt konstnärsliv. 

 

Tony Emilson Skulptur och Måleri -retrospektiv onlineauktion 13 oktober

Skulpturerna representerar olika tidsperioder, allt ifrån 1960-talets svarta plåtskulpturer med titlar som Nike, Metamorfos, Torso, Liten Olymp och Solradar, till 1980- och 1990-talens plexiglasformationer samt 2000-talets färgrika träskulpturer.


Sverige - Frankrike - Sverige

Emilson tog måleristudier för Otte Sköld 1948, Académie Libre 1949 (för Lennart Rodhe och Pierre Olofsson) och Académi de la Grande Chaumière, Paris. Han var bosatt i Stallarholmen mellan 1952-1973.Tony Emilson hörde till de mest uppmärksammade skulptörerna inom sin generation när han 1973 lämnade sin ateljé på Stallarholmen och flyttade till Frankrike, först till Biot och därefter Vence.Recensionerna ger honom plats bredvid Christian Berg, Arne Jones, Hertha Hillfon, Martin Holmgren och Bror Marklund. Verken Fallande och På olika höjd inköptes av Moderna Museet och Emilson fick flera offentliga uppdrag såsom Nike-skulpturen i Bredäng 1965, Mynnare och Skålar i Långbro, Stockholm, Dramatisk fris, Lunds universitet. Sedan flytten valde konstnären att endast ställa ut sin konst utomlands och var länge ”osynlig” för den svenska konstpubliken.Först 1998 och därefter 2002 anordnades det retrospektiva utställningar på Eskilstunas Konstmuseum samt Konstnärshuset i Stockholm i Tony Emilsons ära.

"Det är med tvekan jag ger mig in på att tala om mitt arbete som konstnär. Goethe sade: Konstnär, prata inte, arbeta”.”Vad handlar den om? Då det är fråga om figurativ konst utan särskilt långt driven abstraktion och med klart formulerade titlar, ser man ofta att det rör sig om mytologiska ämnen med tonvikten lagd på antiken. Ibland har jag skapat egna myter om exempelvis fabeldjur ur en framtida ark, vilka försökt anpassa sig till en förändrad värld. Det kan även handla om en trångbodd mänsklighet, vilken tvingats bygga sig satellitstäder ute i rymden”.

Tony Emilson om sin konst, ur utställningskatalog."Tony Emilson Skulptur - Måleri", Retropspektiv utställning 7 december 1997 - 11 januari 1998, Eskilstuna Konstmuseum.


Auktion online den 13 oktober
Visning Magasin 5, Frihamnen, 6 – 13 oktober (måndag - lördag)

Katalog online från den 6 oktober

För mer information vänligen kontakta:
Michael Nilzon
michael.nilzon@auktionsverket.se
08-453 67 18