Figurinen gör comeback i Stockholms Auktionsverks nya utställning i samarbete med IKEA

Den 23–25 augusti premiärvisar konstnären Per B Sundberg FÖREMÅL på Stockholms Auktionsverk under rubriken Pretty, Ugly, Lovely. Samtidigt visar Dennis Dahlqvist delar av sin privata samling av figuriner under namnet Figurinens återkomst. En konstform som nu gör comeback på bred front.

Pretty, Ugly, Lovely - figurinens återkomst

Till katalog

”Pretty, Ugly, Lovely – figurinens återkomst” är namnet på en lekfull utställning under Stockholm Design Week – summer edition, signerad konstnären och glasformgivaren Per B Sundberg och kulturprofilen Dennis Dahlqvist. På Stockholms Auktionsverk kommer besökare att få en premiärvisning av Per B Sundbergs FÖREMÅL, en samling med 26 föremål, inredningsdetaljer och mönstrade textilier i begränsad upplaga skapad för IKEA. Samtidigt låter Dennis Dahlqvist delar av sin privata samling figuriner gå under klubban.

– Det blir en spännande krock att visa FÖREMÅL och Dennis samlarobjekt i en miljö som vanligtvis kopplas till fin konst och högkultur. Det ska bli kul, säger Per B Sundberg.

Per B Sundbergs arbete kännetecknas av just humor, kombinerat med ett drivet hantverk. För IKEA har han skapat FÖREMÅL som typiskt för hans konstnärskap, enligt honom själv, balanserar på gränsen mellan fint och fult. Produktföremålen kommer att säljas i 16 IKEA varuhus i begränsad upplaga från 7 september, flera med Per B Sundbergs signatur och 13 av dem i presentaskar med mönster av konstnären.

Under de senaste åren har figurinen gjort en överraskande comeback i kulturens finrum efter ett halvt sekel i skamvrån. Ett exempel var Per B Sundbergs uppmärksammade utställning på konstgalleriet Andrehn-Schiptjenko i februari 2015 som sålde slut på öppningskvällen. Samlaren och journalisten Dennis Dahlqvist spår nu figurinens återkomst:

– Ända sedan modern abstrakt konst slog igenom på 40-talet har den avbildande dekorativa konsten, trots att den varit populär hos allmänheten, ansetts som något dåligt att skämmas över, säger Dennis Dahlqvist. Men konstnärer som Jeff Koons och designern Alessandro Medini hjälpte till att kratta manegen på åttiotalet. Nu sker ett genombrott på bred front för föreställande konst i Sverige med konstnärer som Per B Sundberg, Frida Fjellman och Alexander Tallén.

Utställningen ”Pretty, Ugly, Lovely – figurinens återkomst” är öppen för allmänheten den 23 och 24 augusti klockan 10.00–18.00 och den 25 augusti klockan 11.00–17.00.

Var:
Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32 Stockholm.

Utställningens öppettider:

23 & 24/8 10.00–18.00

25/8 11.00–17.00