Ermanno Lucinis samling

Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja Ermanno Lucinis omfattande samling av äldre måleri. På vår Klassiska auktion omfattas samlingen av auktionsnummer 2160-2186. Den 9-11 juni kommer återstående 175 målningar att säljas på auktionsverket.se/online.

Angelo Caroselli, hans krets, Maskerad.

Ermanno Lucinis dotter skriver följande minnesord om sin far.

Ermanno Lucini föddes i en liten by i Toscana men växte upp i Florens, där han studerade konst vid Accademia di Belle Arti. Det var svårt att försörja sig som konstnär och det var också svårt att hitta arbete i Italien. Som så många unga italienare sökte han sig utomlands på 1960-talet och hamnade i Stockholm, där han fick arbete som ritare på en ingenjörsbyrå.  

Hans konstintresse var stort och han besökte museer och konstutställningar så ofta han kunde. Han inriktade sig främst på klassiskt måleri från gotik till 1800-tal, även om det var etruskernas historia och konst som först hade fångat hans intresse. I Italien deltog han i ett par arkeologiska utgrävningar och han närvarade bland annat vid en utgrävning, som gästades av Gustav VI Adolf. Föga anade han då att han  själv skulle flytta till Sverige. 

Med tiden blev konstsamlandet en heltidssyssla.  Han kunde sitta i timmar framför ett porträtt och fördjupa sig i ljus och skugga, proveniens och skolor. Han hävdade alltid att varje konstverk eller möbel hade en historia att berätta och förtjänade att beundras av alla som älskade konst.

I början av 2000-talet beslutade han sig för att flytta tillbaka till Italien. Att komma tillbaka till barndomslandet var inte lätt. Mycket hade förändrats, men han fick ändå några lyckliga år i sitt älskade Florens. Nu har han funnit sin sista  vila i sin födelseby, under Toscanas sol.

Auktion 8 juni
Till Ermanno Lucinis samling i Klassiska katalogen

Auktion online 9-11 juni
Till Ermanno Lucinis samling på onlineauktion

För mer information, kontakta våra experter
Fredrik Fellbom 0733 40 67 59 • fredrik.fellbom@auktionsverket.se
Marc Maurie 0733 40 67 56 • marc.maurie@auktionsverket.se