Decemberauktion med drycker som samlarobjekt

Välkommen till årets sista Dryckesauktion, 12-14 december! Det blir med denna årets åttonde auktion även årets största och tillika sista auktion med närmare 800 utrop av alla de slag till uppskattat värde nära inpå 3,4 mkr.

Dryckesauktion h16

I auktionen ingår i stort sett viner från världens alla hörn och från några av de mest kända områdena. Det är klassiska viner från omtalade årgångar och ädla långtidslagrade destillat, men även ljusare sprit vars droppar inte ens sett insidan av ett fat.

Det är cognac och portvin från svunnen tid, innan vinlusens härjningar i de europeiska vingårdarna. Det är historisk whisky från längesedan rivna destillerier, vars själ och kropp inte längre går att skapa. Det är med andra ord historiska objekt och måhända även kommande sådana, som deltar på denna årets sista auktion.

Vita viner
Auktionen pågår under tre dagar där champagne och vita viner inleder 12 december. Salon i magnumflaskor från 1988, Selosse Blanc de Blanc från 1990. I magnumflaskor finns även Bolinger R.D. 1999 och Cristal 2000. I hela sexpacklådor finns exempelvis Salon från 1996 tillsammans med Krug och Cuvée Winston Churchill. Bland de stilla vinerna hittar vi bland flera ’bourgogner’ såsom Musigny Blanc 1990 från Domaine de Vogüe och Le Montrachet 2009 från Domaine Romanée Conti. Bland de söta finns till exempel d’Yquem 1983 och 2001 i hela originallådor med 12 flaskor i varje. En del vita viner finns även av annat ursprung som Alsace, Loire, Tokaj och Toskana.

Röda viner från Frankrike: Bordeaux & Bourgogne
En del mixade poster inleder auktionens andra dag, 13 december. Ett exempel på det är en serie elva årgångar Mouton Rothschild från 1976 till 1997. Därefter följer ett par flaskor 1948 från samma egendom. En årgång som inte gav mycket hopp och tro under blöta och kalla juni. Väderleken blev dock därefter varm och torr och alldeles perfekt för druvornas utveckling och mognad. Hoppet och tron kom åter och nu med lite kärlek. Det blev en rätt liten skörd och den kännetecknades av hårda tanniner och som tog tid på sig att dela med sig av sin elegans. Olyckligtvis så hamnade 48:an  precis mittemellan de mer omtalade klassiska 1947 och 1949 - annars hade denna årgång säkerligen av experter omtalats i mer ”klassiska ordalag”.

Bland viner i hela lådor, som är ovanligt många denna decemberauktion, finns exempel som Vieux Château Certan 1982 & 1986. Mouton från 1983, Conseillante och Palmer 1986, La Fleur-Pétrus 1989 & 2008, Lynch-Bages och Talbot 1995, Kirwan 1996, Baron Pichon Longueville 1998, Gruaud Larose 1999, Pontet Canet 2003 och Mouton 2006 med flera...
Bland de enstaka flaskorna syns exemplar som 1989 Haut Brion - i magnumflaska.

Från Bourgogne kommer Romanée Conti 1989 med en fuktskadad etikett märkt av tidens rand. Dock är inte utseendet det primära - det är ändå innehållet i flaskorna som vinmakaren, mången gång med mycket möda och stort besvär, tillverkat och låtit buteljera för framtiden. Andra exempel är Musigny Vielles Vignes från Domaine de Vogüe och buteljeringar från Henri Pierre Minot, Jean Grivot och Francois Parent är exempel på övriga avsändare. Lite längre norröver ifrån kommer Bollingers röda La Côteaux Enfants och från grannen i söder exempelvis originallåda Janasse Cuvée Chaupin.

Övriga röda viner
Om dag två var mastig så blir det än tuffare dag tre, 14 december. Närmare 400 utrop av viner från Italien, Spanien, Kalifornien, Australien med flera tillsammans med starkvin och olika destillat samsas denna avslutningsdag.

Från Spanien kommer el Pisón, från Oregon kommer Beaux Fréres i olika skepnader. Kalifornien är med i form av Ridge, Saintsbury, Shafer, Blankiet, Dunn och Sine Qua Non. Från Australien kommer Penfolds med olika varianter, bland annat flera Grange och Bin 620. Det är dock från Italien som vi hittar flest objekt bland de röda vinerna denna dag. Runt åttio utrop med Barolo som Giacomo Borgogno och Gaja, toskanska Sassicaia, Ornellaia och Produtti del Barbaresco med olika ursprungslägen som Orello, Asili, Rabaja, Pora och Montestefano är enbart ett par exempel på objekt från olika regioner i Italien.

Starkvin & Destillat
Bland starkvinerna märks en åldrad Tawny från 1855. Det är ett resultat tappad från två kvarvarande fat som överlevt det mesta. Buteljerad i kristallkaraff 2010 och placerad i hantverksmässig trälåda efter 155 års lagring. Det är ett gammalt objekt, men äldst är ändå cognacen de Luze från 1854, som trots sin ålder fortfarande är i god kondition. Detta är två exemplar från historisk tid och båda från druvor odlade och skördade innan vinlusens invasion och destruktiva framfart i de europeiska vingårdarna. Vid samma tid får Sverige sin första järnvägsstation i Järle 1854, året efter är telegrafnätet mellan Sveriges största städer klart och samma år börjar järnvägen mellan Stockholm och Göteborg byggas. Det är världsutställning i Paris, klassificeringen av vinslotten i Bordeaux presenteras och i Sverige utkommer de första frimärkena och allmänna brevlådor införs. Historisk tid.

Bland whisky finns många idag sällan förekommande objekt, vilka blir färre och färre genom åren och efterfrågan stiger. Exempel på objekt från idag rivna och stängda destillerier är Lowlandwhisky Ladyburn 1973 och St Magdalene 1979, högländarna Brora 1975 och 28-åriga Brechin. Från fortfarande aktiva kommer Glenfiddich 1965, Balvenie 1972, Girvan 1964 för att nämna några bland de närmare tvåhundra utropen med whisky. De ovanstående är alla skottar, men japansk whisky är också närvarande i form av Hibiki, Nikka, Chichibu och från det rivna Hanyu med exempelvis ett par single caskvarianter och ”The Final Vintage”.

Det är dock en skotte från Speyside i Högländerna som denna dag och denna auktion kanske lyser något starkare:
Macallan 60 Years Old Lalique Decanter, ”Curiously Small Stills Decanter”.
Det är fjärde utgåvan i The Six Pillars Collection och en av de äldsta överhuvudtaget som buteljerats av destilleriet. Whiskyn har legat i fem sherryfat gjorda av en mix av spanska och amerikanska fat som fylldes 9 och 10 november 1950. Kopparhättan på kapsylen är gjord av koppar från en gammal Macallanpanna. Varje flaska, gjord i kristall av glaskristalltillverkaren Lalique, är individuellt numrerad i en begränsad upplaga om 400 stycken. Objektet är det högst värderade denna auktion med ett utropspris på 250.000 kronor.

Det är dock inte enbart destillerad sädessprit som deltar, utan även i jäst form som ölet Westvleteren i originalback. Även en del äldre druvsprit som calvados Coeur de Lion 1939 och Marc de Bourgogne från 1949 och Fine Bourgogne 1979 från Domaine Romanée Conti.

 

Detta är den sista auktionen för i år. Vi fortsätter dock med en ny säsong i början av mars 2017. Så jag passar på redan nu och önskar en god jul och ett gott nytt år - men först:

Mycket välkommen till decemberauktionen!

Sören Nylund
Värderingsansvarig Dryckesauktioner
Av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för
Vin och andra alkoholhaltiga drycker

Se alla objekt med text och bild här (publiceras 5-7 december): Dryckesauktion