Pierre Olbers St Bellies

Klassisk och modern konst, skulptur

Pierre Olbers St Bellies

Specialist
Tel: +46 (0)8-453 67 61
pierre.olbers@auktionsverket.se

 

Pierre Olbers St Bellies, konstexpert svenskt måleri och skulptur

"Jag är född och uppväxt i Djursholm utanför Stockholm men min mamma är fransyska och jag spenderade min barndoms alla somrar på vår familjs lilla vingård i Sauternes söder om Bordeaux, nära det berömda Chateau d'Yquem. Det var väldigt idylliska somrar.

Mitt konstintresse väcktes i unga år och jag visste tidigt att jag ville arbeta med konst även om jag också var mycket intresserad av arkitektur och av marknadsföring och design. Jag började gå på auktioner redan i femtonårsåldern eller så. Jag visste också att jag ville studera i Frankrike. Bland annat så ville jag lära mig att även skriva ordentligt på franska. Jag började med att läsa litteraturhistoria i Bordeaux ett år, då litteratur är ett annat starkt intresse. Det var roligt och utmanande att analysera Proust, Flaubert, Balzac och de andra klassikerna. Jag flyttade sedan till Paris där jag läste konsthistoria med inriktning på auktioner på högskolan IESA, med koppling till École du Louvre.

Efter tre år i Paris hann jag även med att läsa spansk konst- och litteraturhistoria ett år i underbara Salamanca innan jag flyttade tillbaka till Stockholm och började arbeta på det danska auktionshuset Bruun Rasmussens stockholmskontor tillsammans med bland andra min nuvarande kollega Andreas Rydén. Sedan kom jag till Nordéns auktioner där jag fick vara med om en fantastisk tid i mitten av nittiotalet tillsammans med bland andra en annan av mina nuvarande kolleger, Marc Maurie. Redan under studietiden hade jag praktiserat på Beijers och fått uppleva både slutfasen av det glada åttiotalet och tiden efter kraschen 1991. Det var utvecklande att få vara med om dessa faser och om när branschen började återhämta sig igen under nittiotalet. Ett minne är när vi någon gång där i mitten av nittiotalet slog rekord med en Ernst Josephson-målning på Nordéns och det blev stående ovationer. Man kände en väldig lättnad över att branschen äntligen var tillbaka.

Under nollnolltalet arbetade jag sedan under åtta år på Åmells konsthandel. Det var lärorika och fantastiska år där jag bland mycket annat fick förmånen att vara med och arbeta med biennalen i Paris och med konstmässan i Maastricht vilket var oerhört värdefulla erfarenheter.

Mellan mina anställningar har jag också arbetat på egen hand, som konsult för olika museer och gallerier. Bland annat så var jag under en period intendent på Olle Nymans ateljéer och konstnärshem i Saltsjö Duvnäs där jag var ansvarig för jubileumsutställningen 2010. Jag har också arbetat som värderingsman, som föreläsare på Antikskolan och inte minst som skribent. Jag älskar att skriva, både på svenska, franska och engelska.

Här på Stockholms Auktionsverk började jag i februari 2012. Det känns väldigt roligt och inspirerande att återförenas med Andreas och Marc och att bli en del i den här fina gruppen av kunniga och erfarna experter. Jag fick en riktig rivstart med den stora Endre Nemes-auktionen. Att arbeta med en specialauktion på det här sättet gav mersmak. Det var särskilt spännande att arbeta med att marknadsföra auktionen internationellt, där intresset var ännu större än här hemma. Att sedan resultatet blev en succé som överträffade våra högst ställda förväntningar var fantastiskt. Särskilt glädjande var att nittio procent av köparna var internationella samlare.

För egen del är jag väldigt bred i min konstsmak. Just bredden är en del av yrket. Jag fick min första skolning i Old Masters och en sådan som den flamländske mästaren Hans Memling har alltid tillhört mina favoriter. Nu arbetar jag ju särskilt med det svenska. Av svensk konst ligger bland annat Ivan Aguélis meditativa landskapsbilder, Bruno Liljefors naturskildringar från 1880-talet och Anders Zorns akvareller från samma årtionde mig särskilt varmt om hjärtat.

Här på Stockholms Auktionsverk hoppas jag att mina kunskaper, erfarenheter och kontakter skall kunna komplettera den här starka gruppen av experter och andra medarbetare. Jag vill gärna bidra med något i de internationella kontakterna och inte minst i utbytet med Paris och Frankrike förstås. Jag tycker som sagt också mycket om att skriva och hoppas att jag även med detta skall kunna tillföra något."