Per Ekelund

Klockor

 

 

klockor@auktionsverket.se

Per Ekelund, specialist klockor

"Det händer mycket spännande saker på klockfronten både nationellt och internationellt och som klockexpert på Stockholms Auktionsverk befinner jag mig mitt i denna utveckling. Intresset för klockor har aldrig varit större, marknaden för nya ur växer och intresset för vintagearmbandsur från tillverkare såsom Rolex, Omega, Patek Phillippe och liknande är hetare än någonsin. Även intresset för riktigt fina fickur är stort och inte sällan är rekordpriserna på internationella klockauktioner för fickur. Vi ser också att fina damarmbandsur är populära. Det hade varit roligt om även vanliga fickur kom på modet igen.

Själv vurmar jag för tekniskt avancerade ur, riktigt gamla ur och ur med en intressant historia. Jag var redan som barn mycket intresserad av klockor – golvuret i familjehemmet, farfars savonettefickur, morfars fickur med medaljer i innerboetten... Jag skruvade helt isär familjens väckarur men lyckades på den tiden sisådär med att skruva ihop det igen. Som elvaåring fick jag överta inventarierna från en äldre släktings urmakarverkstad då han såg att jag var intresserad. Och på den vägen är det.

Jag har arbetat med klockor under i stort sett hela mitt yrkesliv, de senaste trettio åren under egen firma och senast Antikurmakaren i Malmö. Nu siktar jag på att Stockholms Auktionsverk ska sälja minst dubbelt så många klockor!

Jag ser mycket fram emot att i egenskap av Stockholms Auktionsverks klockexpert resa ut i landet och få titta på samlingar, träffa klockentusiaster och samlare såväl som hjälpa klockägare att få upp ögonen för vad de har liggande i byrålådan."