594. SVEN ERIXSON, 1899-1970, Apelsinpackhuset

Droit de suite

Objektsbeskrivning
SVEN ERIXSON
1899-1970
Apelsinpackhuset i Valencia
Signerad med dedikation Till Torbjörn! Från vännen Sven Erixson Valencia jan 28. Olja på duk, 36 x 48 cm.
LITTERATUR
J.P. Hodin: Sven Erixson, Malmö 1947, jämför avbildad teckningssstudie sidan 29
Folke Holmér m fl: Sven Erixsons konst, SAK 1967, sidorna 46ff, avbildad sidan 47
Med ett stipendium från Svenska slöjdföreningen reste Sven Erixson från Stockholm till Spanien i mitten av november 1927; Madrid, Toledo, Sevilla, på nyårsafton kom han till Valencia.
På museet i Valencia studerade Sven med inresse den gamla kyrkliga konsten och keramiken, men han hade inte mycket till övers för den samtida spanska konsten sådan den exempelvis presenterade sig genom Zuloaga.
I sin reseberättelse skriver X:et bland annat:
- Men hamnen i Valencia med sitt glödande liv, sina packhus skimrande av keramik, sina dammiga palmer och sitt myller av flaggor är en förstklassig upplevelse. Här kom jag även i tillfälle att på närmare håll studera lanthusen och deras innevånare. Aldrig ska jag glömma den kväll som jag i sällskap med en svensk fruktexportör var gäst i en spansk bondgård. Värdighet, enkelhet och den största gästfrihet voro de intryck jag kom hem med den kvällen. En god måltid tillredd vid den öppna spisen och några glas gott vin av husets egen skörd, ja kvällen var storartad. Jag skriver om detta därför det synes mig lika viktigt som 10 museibesök.
Det var direktören för Svenska banankompaniets importavdelning, Gottfrid Torbjörnsson, som tog hand om Sven Erixson i Valencia och som också gav honom tillfälle att uppleva arbetslivet i packhusen. Apelsinpackhuset med dess mustiga klanger av svart-grönt och apelsingult tillkom på detta vis.
Efter en månad fortsatte Sven sin resa till Mallorca.