2002. Erik Tryggelin, Vasabron, Stockholm

Droit de suite

Objektsbeskrivning
ERIK TRYGGELIN
1878-1962
Vasabron, Stockholm
Signerad och daterad E. Tryggelin 18/2 1930. Olja på duk fäst på pannå, 14,5 x 22 cm.

Erik Tryggelin hörde till den generation målare i Sverige som utbildade sig och verkade under den brytningstid när konsten bytte kostym, alltså perioden mellan Konstnärsförbundet och modernismens genombrott med 1909 års män. Efter sin utbildning på Konstakademien i Stockholm reste Tryggelin 1911 ner till Paris och studerade vid Académie Colarossi. Men trots bekantskapen med de nya strömningarna i Paris ställde sig Tryggelin avvisande till det nya måleriet och fortsatte hela sitt liv att måla i en mer realistisk tradition. Han håller sig också gärna till det lilla formatet och vi kan kalla honom för intimist. Framförallt kom han att koncentrera sitt skapande till motiv från Stockholm och Vadstena, platser som han med stor kärlek skildrade under olika årstider.
I Stockholmsbilderna möter vi en stad från förr, med restaurangliv, hästdroskor, spårvagnar, folkvimmel. Vi förflyttas tillbaka till tidens charmanta miljöer, där målningarna blir till ett slags dokumenterande reportagekonst som bjuder oss en spännande inblick i en svunnen tid.

Den här målningen skildrar en februaridag i Stockholm 1930. Det är en klassisk stockholmsvy som har avbildats med Vasabron i förgrunden. I fonden ses Strömsborg i centrum, Norstedtshuset på Riddarholmen till vänster och Stockholms stadshus till höger.
Anslaget är impressionistiskt och det är ljuspunkterna och dess återspeglingar i vattnet som ger bilden liv. Man kan utifrån färgtonerna på himmelen ana att det rör sig om en kall februaridag, men målad med stor värme.