1916. BROR LINDH, 1877-1941, Landskap i vinterskrud

Droit de suite

Objektsbeskrivning
BROR LINDH
1877-1941
Landskap i vinterskrud
Signerad Bror Lindh. Olja på duk, 146 x 177 cm.
Omkring förra sekelskiftet bestämde sig många konstnärer för att vid olika tillfällen lämna det aktiva storstadlivet för en lugnare och mer harmonisk tillvaro på landsbygden. Ofta var det en grupp konstnärer som tillsammans med sina familjer gav sig av och bosatte sig i närheten av varandra: en konstnärskoloni skapades. Carl Larsson, August Strindberg och Karl Nordström sökte sig exempelvis från Paris till Grez-sur-Loing några mil söder om den franska huvudstaden. I Danmark valde P.S. Kröyer, Michael Ancher och Christian Krogh att bege sig till den jylländska nordspetsen Skagen där de mötande haven och det makalösa ljuset inspirerade. Och i Värmland - kring sjön Racken - samlades även här en grupp konstnärer.
Skulptören Christian Eriksson var den som initierade konstnärskolonin, sedan följde andra konstnärer, däribland Gustaf Fjaestad, Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström, Ture Ander och Bror Lindh. Gustaf Fjaestad var den självutnämnde huvudrollsinnehavaren och runt honom samlades de övriga konstnärerna.
Bror Lindh föddes i Frykerud i en släkt av bondemålare. Fadern var utbildad stafflimålare och verkade även som sådan vid sidan av yrkesmåleriet. Lindh kom i kontakt med familjen Fjaestad och fick där sin första konstnärliga träning. Gustaf Fjaestad skulle för alltid utgöra en stor kunskaps- och inspirationskälla för Lindh. De delade intresset för det snöbeklädda landskapet som motiv men utvecklade båda två sin egen personliga stil. Bror Lindhs målningar präglas av ett omsorgsfullt kompositionerande - ofta tog målningarna lång tid att slutföra - och en lyriskt romantiserande färgskala. Han inspirerades särskilt av mån- och norrskenshimlar och de särskilda ljusförhållanden som genom detta skapades i det snötyngda vinterlandskapet.