70. Klara Lidén, Bench

Droit de suite

Objektsbeskrivning
KLARA LIDÉN
född 1979
Bench
Sheetrock gipsplattor och gummi, 122 x 61, höjd 47 cm
Utförd 2012

PROVENIENS
Reena Spaulings Fine Art, New York

UTSTÄLLD
New Museum, New York, "Klara Lidén: Bodies of Society", 6 maj - 1 juli 2012
Gemeentemuseum Den Haag, "Transforming the Known", 8 juni - 29 september 2013

Likt en subtil superhjälte som nattligen gör vår stad säker utför Klara Lidén rearrangemang av både objekt och sig själv i det allmänna och privata vilket belyser nyanserna i att vara medborgare och/eller aktivist.

Med solopresentation på Moderna Museet i Stockholm och specialomnämning på den 54:e Venedigbiennalen 2011 räknas Klara Lidén som hennes generations mest framgångsrika konstnär i Sverige. Internationellt är hennes konst flitigt presenterad på museer och konstinstitutioner och under enbart 2018 kan bland andra Bundeskunsthalle i Bonn, Centre Pompidou i Paris, National Portrait Gallery i London och Hammer Museum i Los Angeles nämnas som utställningsplatser.

"Bench", utförd 2012 för tankarna till Rachel Whitereads "Daybed", där hon studerar tomrum eller tomma uttrymmen kring ett givet objekt. Det som skiljer sig, är att i Klaras verk är otydligheten, i vad det egentligen föreställer, eller vad vi ser. Gipsskivor staplade på lager, är det en säng, eller är det något annat. Flexibiliteten i verket gör sig påmind ju längre man tittar och undersöker det. Den förvandlas plöstligt till ett rum med väggar och tak, kanske ett härbärge, ett rum för natten för den mindre bemedlade. Men egentligen är det bara gipsplattor staplade på varann.Ändringar
visas på skärmen