4031. Josefin Gäfvert, "Hustrun och horan", matta

Objektsbeskrivning
JOSEFIN GÄFVERT, "Hustrun och horan", väggtextil/matta, 2016, unik, egen tillverkning, handvävd matta i ull, förenklad dräll, 133 x 190 cm

UTSTÄLLD
Mycket mer än bara gångbart, mattan som konst och designobjekt
Katrinetorp Landeri, Malmö 4 september - 2 oktober 2016.
Handarbetets Vänner, Stockholm 16 augusti - 30 september 2017.

HISTORIK
Projektet "En matta som liknar mig" innehåller en serie olika mattor som visade spå Konstfacks examensutställning våren 2016:
Josefin Gäfvert: "En undesökning om vävens och kvinnans historia och nutid. Jag försöker förstå varför väven är så präglad av tradition , när min egen upplevelse av vävning är att det inte går att väva något annat än en abstraktion av sig själv. Hur har kvinnans situation påverkat hur väven ser ut?
Om kvinnan tvingats in i en struktur för att behaga, blir även väven så. Om huvudet har begränsats av synliga och dolda maktstrukturer så speglas det i väven. Är väven det vi vill vara? Eller går det inte att gömma det vi är i väven? Är de mest noggranna väverskorna även de som sina vävar eller är de väldigt bra på att anpassa sig? Överför vi kraven på kvinnan till mattan? Det går inte att separera kraven på kvinnan från kraven på väven. Det jag väver är en matta med moderna symboler utifrån den bild av kvinnan som vi blir matade med idag.