4030. Uuve Snidare, "Rännil"

Objektsbeskrivning
UUVE SNIDARE, "Rännil", egen produktion, unik,väggtextil, 2015, handvävd trasrya, med nockor av bomull, siden, taft, tyll, ull, lintrådar, band, snören och silvergarn, 65 x 95 cm

UTSTÄLLD
Mycket mer än bara gångbart, mattan som konst och designobjekt
Katrinetorp Landeri, Malmö 4 september - 2 oktober 2016.
Handarbetets Vänner, Stockholm 16 augusti - 30 september 2017.

HISTORIK
"När jag började väva ryor igen så fanns det inga vackra garner. Ryavågen var över, garnfabrikanterna hade bommat igemn, färdiga ryabottnar fanns som rariteter på Svensk Hemslöjd. Men jag ville. hade en idé från Märta Måås-Fjetterströms kommentar om sin Blå trasryan (1938) knuten av gamla skjortor och lintussar: Att en matta kan vara hur enkel som helst, bara den har en idé, en konstnärlig tanke som gör den sverän.
Trasor, återbruk, förädlat tygav alla de slag ersatte de obefintliga garnerna. Det blev lösa, stora nockor som jag knöt i vävstolen. Som ett slags målningar där den ena blå trasan tonade ihop med den andra. Jag såg för mig ett slags himlafärd. En blå sky som sakta tonade ner mot den svarta jorden. Och uppifrån och ner rann den smala silverfloden. Som ett silverstreck.
Jag hade verkligen roligt när jag vävde. Jagade kulörer. Färgade tyger, köpte stuvar, slet gamla plagg ur händerna på vännerna, köpte skjortor på secondhand för att strimla till matt-trasor. Fick en oändlig palett. Och dessutom en känsla av tillfredställelse när jag fick återbruka allt detta."