36. Karin Broos, Utan titel

Droit de suite

Objektsbeskrivning
KARIN BROOS
född 1950
Utan titel
Signerad och daterad på baksidan Karin Broos 2008-2009. Akryl på duk, 105 x 165 cm.
PROVENIENS
Galleri Christian Larsen, Stockholm
UTSTÄLLD
Karin Broos, Borås Konstmuseum 2011
LITTERATUR
Ingela Lind & Hasse Persson: Karin Broos - Speglingar, 2011, avbildad sidan 61
"Den närmaste omgivningen är Karin Broos fotorealistiska motivvärld, med bad i sjön Fryken och barn, barnbarn eller husdjur som modeller. Hon knäpper hundratals foton på jakt efter en speciell känsla (som döttrarna lärt sig att framkalla) och komponerar sedan ihop målningar, ibland i serier med lätt förskjutna perspektiv.
Det är ett sagolikt vackert och avklarnat måleri, med "Ack, Värmeland, du sköna" vemodigt klingande i bakgrunden. Men över det natursköna landskapet och de stilla scenerna vilar ett bedrägligt lugn. Karin Broos känslotryck, som uttrycktes så tydligt i radion och tidigare i ett sårigt, expressivt måleri, har här sjunkit under ytan.
Karin Broos målar i en superrealistisk tradition, med anfäder som Edward Hopper och senare Ola Billgren. De inåtvända eller bortvända kvinnofigurerna ger mig också associationer till Vilhelm Hammershøis tysta interiörer. Men Broos har en alldeles egen, omisskännlig ton. Detta är i huvudsak en kvinnovärld, där sårbarheten är uppenbar men alla tas på allvar och ingen är ett objekt. Till och med hundarna är personligheter.
Men som Karin Broos annars kan fånga det nordiska ljuset! Hennes virtuosa skiktmåleri skimrar in­ifrån och hon klarar med glans mästarprovet: att skildra den speglande, rörliga vattenytan i alla sorters väder och ljus."
Ur recension i DN av Birgitta Rubin, 15/9 2011
"Ett stråk av vemod går genom Karin Broos verk.
Hon målar det liv som pågår runtomkring henne, det storslagna i det vardagliga, det ödesmättade i det tillfälliga. Kulisserna utgör det värmländska landskapet. Det nordiska ljuset över Fryken. Spegelblankt eller grumligt vatten. Idyllen som på målarduken inbegriper även en gåta. De återkommande gestalterna är unga kvinnor. De vänder bort blickarna och sjunker ner i sina tankar, som om livet gått i baklås för ett ögonblick. Allting händer i stiltje. En hund vakar. Det är en kringskuren värld Broos skildrar. Ändå är den så vidsträckt. Det stämningsfulla måleriet går utan omsvep rakt på sak och hittar klassiska konstmotiv mitt i vardagen. Det romantiska landskapet. Ofelia i vattnet. Spegeln."
ur recension i SvD av Joanna Persman, 6/10 2011