18. Kristina Jansson, Site

Droit de suite

Objektsbeskrivning
KRISTINA JANSSON
född 1967
Site
Signerad och daterad på baksidan Jansson -09. Olja på duk, 137 x 170 cm.
UTSTÄLLD
Milliken Gallery, Stockholm 2009
Gotlands Konstmuseum, Visby 2011
Kristina Jansson tilldelades Carnegie Art Award 2009.
Carnegie-pristagaren Kristina Jansson tillhör den kategori konstnärer som med närmast förförisk skicklighet behärskar det samtida måleriets handgrepp och referenser.
Sedan hon gick ut Konsthögskolan har hon målat frenetiskt och prövat sig fram på obruten mark. I hennes målningar är alltid en spänning närvarande. Antingen hon målar föreställande eller mer abstrakt så finns där en särskild känsla av osäkerhet om vad som egentligen pågår. Hon letar efter den orörda marken i vårt inre, den som kan överraska och förvåna. Här finner hon konstens styrka och utvecklar den. Här där det talade och skrivna språket bara blir konstigt och mångordigt, fungerar måleriet direkt och självklart. Hon söker en bärande berättelse, en fiktion, ett ögonblick av magi som uppstår ur minnet eller i fantasin.
Auktionens målning Site kommer ur den serie målningar Kristina Jansson utförde 2009, vilka refererar till USA och det amerikanska Arts and Architecture Case Study-projektet 1945-1966.
Projektets syfte var att bygga billiga och effektiva modell-bostäder på oexploaterad mark i USA, då hundratusentals amerikanska soldater skulle flytta hem efter andra världskrigets slut. Projektet genomfördes i Los Angeles och i Phoenix, Arizona.
Auktionens målning skildrar en vy över obebyggd ökenmark i Arizona, där projektbostäder senare uppfördes.