1. Christian Pontus Andersson, Resting to Transform

Droit de suite

Objektsbeskrivning
CHRISTIAN PONTUS ANDERSSON
född 1977
Resting to Transform
Signerad och daterad c.P.a 2007. Upplaga 4/9. Biskvi, delvis bemålad, 83 x 25 cm.
PROVENIENS
Galleri Christian Larsen, Stockholm
Med sina kyligt sensuella skulpturer har Christian Pontus Andersson skapat ett unikt konstnärskap av lika delar diskokultur, existentialism och simhall. Hans konstnärskap utforskar ideal och sexualitet och han skapar små parallella världar som överskrider det mänskliga begäret efter perfektion och rikedom; en mental tillflyktsort, en vacker uppdiktad verklighet med storslagenhet långt utöver det vi känner till. I hans androgyna skulpturer överskrids inte bara gränsen mellan man och kvinna, utan mellan människa och ideal, dröm och mardröm. Skulpturerna är perfekt utförda, varje hudton, rodnad, hudveck, hårstrå, fjäder, beslag, material och scenografisk detalj är makalöst välgjord och understryker den drömskt absurda stämningen.
Auktionens verk är gjort i biskvi, ett slags oglaserad porslin. Det är ett kompakt material med slät torr yta där Christian Pontus Andersson har valt att bemåla delar av ytan med billackfärg. Skulpturgestalten placeras antingen liggande på golvet eller fästs i en lina från taket. Likt en gymnast häver gestalten upp sin underkropp, men med en klädnad som för tankarna till teatern påminner den lilla gestalten om en marionettdocka - underkastad sin mästare.
Christian Pontus Andersson föddes 1977 och studerade på keramikutbildningen på Konstfack mellan 2002-2007. Parallellt med studierna öppnade han en keramisk verkstad i Jingdezhen i Kina där han producerade den ambitiösa examensutställningen Cry me the sorrows - en gigantisk installation bestående av tolv symmetriskt sammanfogade simmare i porslin. Med detta skapade han nya dynamiska perspektiv kring skulptur, konsthantverk och användandet av porslin som konstnärligt material, samtidigt som han med en unik berättarröst kunde ge queer större plats i den svenska konsten.