Ur Gustaf och Herman Lindbergs samling

Den 16-17 april säljer Stockholms Auktionsverk Online ett antal föremål ur Gustaf och Herman Lindbergs samling med i huvudsak ljusstakar från 1700-talet med mera. Föremålen visas i Magasin 5 mellan 9-17 april. Dessutom kommer delar av samlingen säljas på vår Klassiska auktion i juni.

Ur Gustaf och Herman Lindbergs samling

Gustaf Lindberg, känd barnläkare och Docent från Norrköping, var även en berömd internationell samlare och kännare av orientaliskt porslin. Han ingick i den sk Kina-klubben tillsammans med bl.a. kronprinsen, sedemera kung Gustaf VI Adolf, samt Carl Kempe, verkställande Direktör/Styrelseordförande för Mo och Domsjö AB.

Gustaf Lindberg författade bl.a. ett digert vetenskapligt verk om Tang och Sung porslin baserat på sin egen och Carl Kempes samlingar.

Herman Lindberg, Gustafs son, även han läkare, ärvde faderns vurm för antikviteter. Tillsammans besökte de auktionshus och gallerier. De köpte målningar av då samtida konstnärer som t.ex. Sven ”X­et” Erixson och Eric Hallström.

Hermans intresse för antikviteter var mycket brett och omfattande, orientalisk keramik, svenska barock- och rokokomöbler, ljuskronor i glas och bergkristall, spegellampetter, silverföremål, porfyrföremål, mässingsljusstakar.

Den aktuella samlingen består huvudsakligen av ljusstakar från 1700-talet, med rund eller kantig fot och balusterformat skaft. Vissa med kantiga och fasetterade fötter. De är gjutna i mässing och delvis bearbetade i svarv. Stilistiskt är de flesta representanter för senbarocken. Merparten är av svensk tillverkning eller hör åtminstone från Nordeuropa/Skandinavien.

Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja delar ur denna fantastiska samling. Föremålen kommer att fördelas på vår Klassiska auktion i juni samt vår Onlineauktion den 16-17 april.

Till katalogen

Visning 9-17 april i Magasin 5, Frihamnen
Auktion online 16-17 april

För mer information, kontakta Mats Bergstrand
08-453 67 46 • mats.bergstrand@auktionsverket.se