Specialauktion - Hertha Hillfon

Auktionen innehåller verk från hela hennes konstnärskap såsom monumentala meditativa ansikten samt mindre, abstrakta skulpturer. Se filmen med Hertha Hillfon i hennes ateljé.

Astrid Lindgren

Hertha Hillfon var en pionjär på keramikens område och verkade mer som skulptör än som konsthantverkare. Hon är en av 1900-talets främsta kvinnliga konstnärer. Under sina mest produktiva perioder använde hon ofattbara två ton (!) lera per år. Hon avled 92 år gammal i oktober 2013. In i det sista arbetade hon i sin kombinerade ateljé och bostad i Mälarhöjden, där hon levt och verkat sedan 1940-talet. Hon lämnar efter sig ett stort antal verk.  

Se Pierre Stahres film om Hertha Hillfon inspelad i hennes ateljé.

 

Hertha Hillfon debuterade på 1950-talet med tidigare aldrig skådade abstrakta keramiska skulpturer. På 1960-talet gick hon över till mer naturalistiska kopior i lera av vardagsvaror: en barnskjorta, en ryggsäck, en brödkaka, en skurtrasa. Under 1970- och 80-talen blev det porträtt och masker, ofta i storformat. Hon skapade en mängd stora ansikten, många monumentala, alla utstrålar samma stilla, meditativa känsla.

Den stora ateljén, verkstaden, hemmet och trädgården i Mälarhöjden, som hon kallade för " en kär-lekstuga", är full av hennes fantastiska skulpturer och det är svårt att förstå hur hon ensam har kunnat skapa allt detta jämsides med alla de verk som finns på institutioner, företag och i det offentliga rummet.

Hertha Hillfon har bland annat gjort den konstnärliga utsmyckningen vid tunnelbanestationen Danderyds sjukhus, skulpturen av Astrid Lindgren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och utanför Junibacken, Trumslagaren på Hötorget och Frida och kaninen i Rinkeby.

Samlingen visas den 29 augusti - 7 september i Hetha Hillfons ateljé i Mälarhöjden och den 9 september går de 255 verken under klubban, däribland större skulpturer som porträttet av Astrid Lindgren i helfigur och Frida och kaninen i lergods, en monumental mask där skådespelerskan Malin Ek stått modell samt mindre, abstrakta skulpturer från konstnärens tidiga period och exempel på vardagsföremål som den lilla enkla barnskjortan och brödkakan.

Hertha Hillfon på Stockholms Auktionsverk
Katalog

eller bläddra i den tryckta katalogen här

Visning
29 augusti - 7 september, Sexstyversgränd 3-5, Mälarhöjden.
Endast tidsbokning, klicka här
Visningstiderna är nu fullbokade!

Vägbeskrivning från T-banestation Mälarhöjden 

Auktion
9 september, Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32

Avhämtning av inköpta föremål
Observera att samtliga föremål ska avhämtas i Hertha Hillfons ateljé, Sexstyversgränd 3 – 5, Mälarhöjden, senast den 16 september. Öppettider kl 9 – 17. Stängt lör-sön. Onsdag 17 september transporteras kvarvarande objekt, på köparens bekostnad, till ArtMove, då ingen utlämning kan ske. Fr.o.m. den 18 september ­tillkommer förvaringsavgift med 50 kr/dag och föremål som betalas direkt till ArtMove.