Dryckesauktion 6-8 oktober

Välkommen till dryckesauktionen som bjuder på intressanta samlarviner och starkdrycker från såväl stängda och rivna destillerier, men även från fullt aktiva.

1946 Macallan Select Reserve 52 Years

Tiden går fort och vi står redan nu inför säsongens andra auktion med drycker som samlarobjekt, tillika årets sjätte i ordningen. Det innebär att vi är halvvägs in i höstsäsongen 2014 och vi ser fram emot resten av denna nya säsong med nya samlarobjekt.

Nu i skrivande stund när katalogiseringen av oktoberutropen är klar, visar sammanställningen 540 utrop till ett estimerat värde på strax över 2 mkr. Första auktionsdagen, 6 oktober, är det champagne och vita viner på agendan. Dessa följs upp 7 oktober av röda viner från Bordeaux och 8 oktober på avslutningsdagen är det rött vin av övrigt ursprung, starkvin och destillat. Notera att starttiden är något tidigare än förr, med början klockan 10.00.

Den första auktionsdagen inleds med ett 80-tal utrop av champagne som sträcker sig från årgång 1959 till 2006, både enstaka flaskor ett flertal hela originallådor. Förutom de oftast vanligt förekommande champagner från Krug, Salon, Pol Roger, Taittinger och Möet & Chandon, förekommer denna gång även mer ovanliga Hamm, Charles Koch, Goulet, Leroux, Lepitre m fl. Bollinger 1996 i hela lådor samt större flaskor både i magnum och större som Dom Pérignon i jeroboamformat, dvs 3-litersflaska, med original trälåda.

Årgång 1996 som ovan nämns, är representerad i ett flertal utrop och av experter benämnd som extraordinär och jämförs ibland med historiska 1928. Det vi i alla fall kan konstatera, är att det var extraordinära förutsättningar till att göra mycket bra champagnekvalitet detta år. En lång torr sommar då speciellt pinot noir, men även chardonnay, trivdes och uppnådde full mognad med både hög socker- och syranivå. 1996 kännetecknas generellt av långlivade viner som behöver tid på sig för att visa sin potential.

Dagen avslutas med runt 75 utrop av både vita torra och söta viner från främst Sauternes och Bourgogne. Ch d'Yquem, Ch Suduiraut, Ramonet, Sauzet, Leflaive, Raveneau, Latour och Gagnard-Delagrange syns bland flera denna dag.
Dag två tillägnas enbart röda viner från Bordeaux med drygt 180 utrop. Först ut är några serier olika årgångar Ch Mouton Rothschild, som följs av bland annat Ch Montrose 1975 och 1976, Ch Margaux 1983 i 6 litersflaska "imperial" samt även som hel låda 1997. Ch Pichon Longueville från 2000, tillika Troplong Mondot från samma årgång med två originallådor om sex i varje.

Dag tre och tillika auktionens sista dag är det röda viner av övrigt ursprung, starkvin och destillat som samsas i startfältet. Inledningen startar med Italien och viner från Montalcino, Valpolicella, Bolgheri och Barolo. Från Spanien kommer Flor de Pingus och från Portugal Barca Velha och Musar från Libanon. Från Bourgogne kommer enstaka La Tâche 1978 och 2009, hela lådor som Mazis Chambertin och Corton. Längre söderifrån kommer hela lådor La Landonne 1996 och La Turque 1997. Längst bortifrån kommer ett flertal lådor från Australien som Penfolds Grange 1998.

Sist ut på oktoberauktionen är brandy, konjak och whisky av olika sorter och ursprung, från såväl stängda och rivna destillerier, men även från fullt aktiva. Ardbeg Young Uigeadail, Laphroaig i "friends release" och Port Ellen 1979 i begränsad upplaga, som var första utgåvan av den sedermera årliga Annual Release-serien. Glenfiddich 40 år, Macallan från 1946 och konjak som Louis XIII i en utgåva för att celebrera tusenårsskiftet i övergången från 1999 till 2000 och gammal japansk Suntory whisky och även för första gången tysk brandy, från 1972. Whisky från Rosebank och St Magdalene är exempel på destillerier som inte längre är kvar i produktion. I konjaksserien även äldre buteljeringar av Rémy Martin, Martell och gammal svenskbuteljerad Eau-de-Vie.

Mer information om dryckesauktion, utropen och budgivning finns på Systembolaget samt Magasin 5. Visning pågår just nu fram till respektive auktionsdag 6-8 oktober.

Mycket välkommen!

Sören Nylund
Värderingsansvarig Dryckesauktion
Systembolaget